Értékeljük a tudást!

A NAH által NAH-12-0009/2021 számon akkreditált vizsgaközpont (személytanúsító szervezet).

Hatósági képzés és vizsgáztatás

A mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói és az okleveles adószakértői képzés és vizsgáztatásban jelentős változások lépnek életbe az idei évtől.

A Kormányrendelet szerinti hatósági képzések első alkalommal 2024. július 1-jétől kezdhetők meg.

A Pénzügyminisztérium az eddigi képzéseknek és az azokat lezáró vizsgáknak a megváltoztatását tartja indokoltnak, ezért hatósági képzést és hatósági vizsgáztatást vezet be. A hatósági képzésre és vizsgáztatásra vonatkozó feltételeket Kormányrendeletben rögzítették, a mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói és az okleveles adószakértői szabályozott szakmák képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 607/2023. (XII.22.) Kormányrendelet tartalmazza a hatósági képzés és hatósági vizsgáztatásra vonatkozó szakmai tartalmat, többek között, az akkreditáció és ellenőrzés feltételeit és a vizsgaszervezésre vonatkozó szabályokat.

A mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói és az okleveles adószakértői hatósági képzés és vizsgáztatás szervezésére és lebonyolítására jogosító akkreditációért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjról szóló 9/2023. (XII.23.) rendelet az igazgatási díjakat rögzíti.

Központi feladatlapok, szóbeli tételek, valamint a nyilvántartást végző szerv által összeállított javítási értékelési útmutató alapján történik a vizsgáztatás. A vizsga megszervezése során az akkreditált hatósági vizsgaközpont a nyilvántartásba vételt végző szervezet által kijelölt tagokat bízza meg a vizsgabizottsági teendők ellátásával, egy fő tagot a Vizsgaközpont jelöl ki. A rendeletben foglaltak szerint történik a vizsgabizottsági tagok díjazása. A hatósági vizsgát követően a sikeresen vizsgázók hatósági képesítést igazoló tanúsítványt kapnak.

A hatósági képzéssel és vizsgáztatással kapcsolatban további információ az alábbi linken érhető el:

https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/hatosagi-vizsgaztatasra-iranyulo-akkreditacio