Értékeljük a tudást!

A NAH által NAH-12-0009/2021 számon akkreditált vizsgaközpont (személytanúsító szervezet).

Tudáspercek #1#

Mi a különbség a szakmai oktatás és a szakmai képzés, a szakma és a szakképesítés között?

A Szakmajegyzéken szereplő szakmák elsajátítására a szakképző intézményekben szakmai oktatás (rugalmasan szervezett, 2-3 éves vagy rövidebb képzések) keretében van lehetőség. A képzési struktúra másik halmazát a szakképző intézmények vagy felnőttképzők által is megszervezhető szakmai képzés keretében megszerezhető szakképesítések alkotják.

A szakmai oktatást akkreditált vizsgaközpontban teljesítendő szakmai vizsga zárja. A technikusi oklevél és a szakmai bizonyítvány államilag elismert szakképzettséget tanúsít.

A szakmai képzés eredményes elvégzéséről a képzésben résztvevő tanúsítványt szerez, amely előfeltétele a képzőtől független, akkreditált vizsgaközpontban teljesíthető képesítő vizsgának. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a vizsgázó államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szerez.

Az állam által és az állammal együttműködési megállapodást kötött fenntartó által fenntartott intézményben az első két szakma és a szakképző intézmények térítésmentes képzései keretében az első szakképesítés megszerzése ingyenes.

Forrás, további információ:

https://www.ikk.hu/p/felnottek-kepzesi-lehetosegei